Het is weer zover: de zomertijd komt eraan.

In de nacht van zaterdag op zondag springt de klok om 2 uur zestig minuten vooruit. Dat betekent een uur minder slaap. Voor sommige mensen haalt dat hun hele ritme overhoop.

Op het internet is genoeg advies te vinden over hoe je om kunt gaan met het verzetten van de klok. Sommige artikelen raden aan om de avond van tevoren iets eerder naar bed te gaan, andere stukken raden aan om op zondag een dutje te doen.

Maar volgens slaaponderzoeker Robert Oexman van het Sleep to Live Institute zijn dit beide slechte ideeën.

“Doe nooit een dutje op zondag”, zegt hij tegen Business Insider. “Dat maakt het moeilijker om ’s avonds in slaap te vallen. Dus doe dat vooral niet.”

Eerder naar bed gaan de avond van tevoren klinkt misschien als een goed idee, maar op de lange termijn werkt het volgens Oexman averechts. Het gaat erom een vast ritme aan te houden.

"Ik zou niemand aanraden om op zaterdagavond op een ander tijdstip naar bed te gaan", aldus Oexman. "Ga gewoon naar bed op de gebruikelijke tijd. Maar nog belangrijker: sta de volgende dag ook op op dezelfde tijd als normaal."

Ons lichaam kan zich uitstekend aanpassen aan kleine tijdverschuivingen. Dat doet het namelijk iedere dag. De processen in je lichaam volgen het zogenoemde slaap-waakritme, dat bij de meeste mensen net iets langer dan 24 uur duurt. Jouw biologische klok moet zich dus dagelijks een klein beetje aanpassen om in de pas te blijven lopen met het klokritme.

Een uurtje minder slaap zou geen probleem moeten zijn. Accepteer het gewoon en ga door met de dag alsof er niets aan de hand is.

Als je toch een dutje doet, kun je je slaapritme in de war schoppen. Dan word je maandag misschien ook chagrijnig wakker. En maandagen zijn al erg genoeg.

Lees meer over beter slapen: